Aangepast hockeyen
backdrop_nw_1.png backdrop_nw_10.png backdrop_nw_11.png backdrop_nw_12.png backdrop_nw_13.png backdrop_nw_14.png backdrop_nw_15.png backdrop_nw_16.png backdrop_nw_17.png backdrop_nw_18.png backdrop_nw_2.png backdrop_nw_3.png
 

Aangepast hockeyen

Doordat we een grote club zijn, is het voor ons ook mogelijk om diverse soorten aangepast hockey aan te bieden. Voor ons zijn dat e-hockey, g-hockey en l/g-hockey.


Wat is E-hockey?

Elektrisch rolstoelhockey, kort genoemd E-hockey, is in Nederland in de jaren ’70 ontstaan en is bedoeld voor mensen die in het dagelijks leven afhankelijk zijn van een elektrische rolstoel, bijvoorbeeld door een bot- of spierziekte. In Nederland zijn er zo’n 60 E-hockeyteams die deelnemen aan de competitie. De competitie is onderverdeeld in drie regio’s (Zuid, Oost en West) en daarboven zijn er twee landelijke klassen, namelijk de Overgangsklasse en de Hoofdklasse. In andere landen wordt eveneens E-hockey gespeeld, zoals in België, Duitsland, Italië en Denemarken, maar ook in Australië en de VS. Tweejaarlijks wordt er een EK of WK georganiseerd. Verschillende spelers van Push maken deel uit van de Nederlandse selectie.

E-hockey wordt beoefend in een sportzaal op afgebakende velden. Tegenwoordig worden er voor E-hockeyers speciale sportrolstoelen ontwikkeld; deze zijn sneller, wendbaarder en hebben bescherming waardoor de sport veilig kan worden beoefend. Er wordt gespeeld met een lichte gatenbal en handsticks die ook in het floorball worden gebruikt. Voor spelers die geen handstick kunnen gebruiken, wordt er aan de rolstoel een stick bevestigd in de vorm van een hoofdletter T, ook wel de T-stick genoemd.

E-hockey bij Push

De E-hockeytak is sinds 2016 onderdeel van Push. Sinds de start bij de Bredase Invaliden Sport Organisatie (BISO’65) in 1998 zijn er steeds meer E-hockeyers bijgekomen, waaronder ook een aantal Belgische spelers. Zodoende zijn er momenteel vier teams actief in de Nederlandse competitie, waarmee Push één van de grootste E-hockeyafdelingen van Nederland vormt. In alle lagen van het E-hockey zijn teams van Push vertegenwoordigd, van landelijk tot regionaal.

De teams zijn gemengd en worden ingedeeld op speelsterkte en dus niet, zoals bij veldhockey, op leeftijd. De wekelijkse trainingen vinden plaats op zaterdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur op sportpark Jeugdland in Ulvenhout. Er wordt getraind naar niveau op twee velden, waarbij oefeningen worden gedaan gericht op zowel techniek (bijv. balvaardigheid, doelgerichtheid) als tactiek (het opzetten van aanvallen, systemen van verdedigen etc.). Op ieder niveau wordt gestreefd naar talentontwikkeling en het waarmaken van ambities en doelstellingen. Uiteraard worden er tijdens de trainingen ook partijen gespeeld om de geleerde technieken en tactieken in de praktijk toe te passen en om de spelers optimaal voor te bereiden op de wedstrijden. De wedstrijden worden, in toernooivorm, verspreid over het seizoen gespeeld. 

Indien u, uw kind of iemand anders uit uw omgeving binnen de doelgroep van E-hockey valt en hierover graag meer wil weten, neem dan contact op met de commissie E-hockey van Push


G-hockey bij Bredase Hockey Vereniging Push

Onze G-hockey afdeling bestaat uit een groep enthousiaste jongens en meisjes die spelen op een overzichtelijk kunstgrasveld onder intensieve begeleiding. Heeft uw kind (6-16 jaar) een verstandelijke en eventueel een licht-motorische beperking en zou hij of zij het leuk vinden om te hockeyen? Bij Push is uw kind van harte welkom om eens mee te doen met de G-hockeytraining.

Waarom G-hockey?

Het doel van G-hockey is om jongens en meisjes met een verstandelijke beperking plezier te laten beleven aan hockey- en spelactiviteiten. Als lid ervaar je hoe leuk de hockeysport is en maak je deel uit van een sportvereniging en alle activiteiten die daarbij horen. G-hockey stimuleert ook andere (jeugd)leden om op een vanzelfsprekende manier met kinderen met een beperking om te gaan.

Wat is G-hockey?

Bij G-hockey gaan we uit van de reguliere regels, technieken en tactieken van hockey. We leggen veel nadruk op het plezier van een bal- en teamsport in het algemeen, het op de juiste manier hanteren van de stick, het contact tussen bal en stick, het samenspelen met elkaar. Plezier hebben, bewegen, sociale- en motorische vaardigheden ontwikkelen, in een veilige omgeving en onder professionele begeleiding, staat voorop.

Training

We trainen op dit moment met jongens en meisjes die voor het eerst hockeyen. De training vindt plaats op de zondagochtend van 10.00-11.00 uur, onder professionele begeleiding van een trainer en hulptrainer(s). De training wordt steeds afgestemd op de groeps- en de individuele mogelijkheden. De opbouw van een training is altijd volgens een vaste structuur, zodat de kinderen weten wat ze wanneer kunnen verwachten. Plezier met elkaar en in de sport staat boven alles! We spelen intussen 9 wedstrijden per jaar, op zaterdag.

Contact

Voor meer informatie over G-hockey en aanmelden, kunt u contact opnemen met de 
coördinatoren van het G-hockey
LG-hockey: Niemand meer buitenspel

In 1996 namen enkele ouders en geïnteresseerden het initiatief om LG-hockey binnen Push op te richten. Het LG-hockey is gericht op kinderen en volwassenen die primair een lichamelijke beperking hebben, maar die niet rolstoelafhankelijk zijn. Het doel is om ook deze mensen op een plezierige en volwaardige manier deel te laten uitmaken van onze hockeyvereniging.

Andere hockeyclubs raakten door het concept van Push geïnspireerd om zelf ook een LG-team binnen de eigen vereniging op te zetten. Sinds 2013 is het aantal LG-teams bij verschillende hockeyverenigingen zelfs van zo’n omvang, dat landelijke competitie mogelijk is. Push LG-hockey kent inmiddels zowel junioren- als seniorenteams.

Bij LG-hockey wordt er zoveel mogelijk vastgehouden aan de regels en omgang van het reguliere hockeyspel. Bij de juniorenteams wordt er gespeeld volgens de regels van het 6-tal hockey en bij de seniorenteams volgens de regels van het 8-tal hockey. Natuurlijk blijft er sprake van aangepast sporten. De training van zowel de junioren als de senioren worden verzorgd door hockeytrainers met een speciale opleiding. De trainers van de junioren worden hierbij ondersteund door spelers van Dames 1 en Heren 1. De senioren trainen op een doordeweekse avond. De junioren op zaterdagmorgen. Tijdens de trainingen wordt de speler zoveel mogelijk gestimuleerd om zijn of haar speciale capaciteiten optimaal in te zetten. De leus "Niemand meer buitenspel” vormt onze leidraad.

Kan iedereen deelnemen aan LG-hockey?

Push heeft een commissie die beoordeelt of een speler voldoet aan de randvoorwaarden voor LG-hockey. In uitzonderingsgevallen zou - in en na overleg met de betrokkenen - doorstroming naar het reguliere hockey kunnen plaatsvinden.

Wilt u weten of u of uw kind kan meedoen aan LG-hockey bij Push? Neem dan contact op met de coördinatoren van LG-hockey.